SINT ANTHONIS - Verhoging van biodiversiteit staat hoog op de agenda van Sint Anthonis. De gemeente wil deze ontwikkeling graag meenemen naar de nieuwe gemeente Land van Cuijk en heeft met samenwerkingspartners concrete afspraken gemaakt.
Door Kees de Bruijn
Het gaat niet zo goed met de natuur. Plantensoorten, diersoorten en andere organismen, gaan meer en meer achteruit. Verslechtering van biodiversiteit dus. Biodiversiteit is heel belangrijk voor het herstel van natuurlijke systemen en daarmee belangrijk voor een gezonde leefomgeving. Om nieuwe natuurdoelen uitgevoerd te krijgen slaan de gemeente Sint Anthonis, het waterschap en het Groen Ontwikkelfonds Brabant de handen ineen.
In plaats van alleen te constateren dat het slecht gaat met de biodiversiteit stelt de gemeente: wat kunnen we zelf doen? En hoe doen we het samen?
Groenstructuurplan
Hiermee haakt de gemeente in op het nationale 'Deltaplan biodiversiteit'. Samen met het groenstructuurplan van de gemeente bied dit veel aanknopingspunten om een aanzet te geven voor herstel van de biodiversiteit. En dit kan het beste door het onderwerp in samenhang op te pakken. Dus natuurbelangen en milieubelangen samen met wonen, werken, leefbaarheid en recreëren oppakken.
"Daarom is het belangrijk samen te werken met partners als het waterschap en het Groen Ontwikkelfonds Brabant", zegt wethouder Huub Bellemakers. "De gebiedsontwikkeling die nu gestart wordt is een aanvulling op wat wij al doen".
"En dat is al heel wat ", zegt beleidsambtenaar Bart Huckriede. "Het is een aaneenschakeling van natuurdoelen zoals natuurlijk bermbeheer, een dynamisch landschap, vitale bossen, nieuwe natuur, natuurinclusieve landbouw, goede bodem- en waterbeheer, een vitaal buitengebied, enzovoorts. Het gaat ons juist om het aaneenrijgen van natuurdoelen".
Natuurinclusief
Het onderwerp 'biodiversiteit' speelt ook een rol in de transitie van het buitengebied. Er is op dit moment belangstelling van een tiental agrariërs die misschien geheel of gedeeltelijk willen overschakelen op natuurinclusieve landbouw. De gemeente ontwerpt hiervoor kaders voor bodem, water, landschap, biodiversiteit en klimaat, zodat agrariërs handvatten krijgen om een afweging te maken.
"Dit is aanvullend op wat de provincie wil", zegt Huckriede, "want wij kunnen op perceelsniveau afspraken maken, terwijl de provincie stelt dat een bedrijf bij een Ecologische hoofdstructuur dient te liggen".
Wethouder Bellemakers: "Boeren zijn in onze gemeente grote grondgebruikers, als die meewerken aan biodiversiteitsherstel en natuurherstel, dan
kunnen we snel en krachtig meters maken om dit probleem aan te pakken. Samen met het waterschap en het Groen Ontwikkelfonds kunnen we dat gemeenschappelijke doel sneller bereiken".
Foto: Kees de Bruijn