VIERLINGSBEEK - Voetbalscheidsrechter en ex-profvoetballer Pol van Boekel (45) woont met zijn vrouw en twee dochters in Vierlingsbeek. Sinds 2004 behoort hij tot de beste scheidsrechters van Nederland.
Door Wanda Laarakkers
1.Pol, hoe begon je carrière als profvoetballer?
Van mijn vijfde tot vijftiende jaar speelde ik bij Volharding in Vierlingsbeek. Ik werd gescout door VVV-Venlo, waar ik in eerste instantie niet heel enthousiast over was. Remi Reijnierse, hoofd opleidingen bij VVV, haalde me over te komen. In 1991 begon ik in de A1. Ik speelde voornamelijk als rechts- en linksback, maar heb op alle posities, behalve keeper, gespeeld.
2. Toen je contract eindigde, ben je begonnen als scheidsrechter, vanwaar deze keuze?
Dat ik ooit scheidsrechter zou worden stond vast. Mijn pa, Jos van Boekel, was scheidsrechter en later grensrechter, als assistent van onder andere John Blankenstein. Ik ging vaak met hem mee, vond het leuk te zien. Dat ik er mijn beroep van zou maken was niet de verwachting, maar ik kreeg de kans een scheidsrechters cursus te volgen voor oud-profvoetballers. Ik dacht; daar word ik nooit stommer van.
3.Dat was inderdaad geen stomme actie, want al snel debuteerde je in het betaald voetbal. Waar en wanneer was dat?
Mijn debuut maakte ik in de eredivisie NEC tegen RKC. Ik was vierde scheidsrechter, het aanspreekpunt van de trainers die met het bord in de lucht staat bij een wissel. Maar de scheidsrechter viel na 14 minuten uit, waardoor ik zijn plaats in moest nemen. Dat was spannend, maar het ging super. De eerste officiële wedstrijd die ik floot was FC Dordrecht-Top Oss in 2004.
4. Was je scheidsrechterscarrière nog te combineren met voetbal?
Ik was toen 28 jaar en speelde bij JVC Cuijk. Zelf voetballen en wedstrijden fluiten gingen niet meer samen. Ik besloot te stoppen met voetballen en me volledig te richten op het scheidsrechtersvak.
5. Was het een goede keuze?
Ja, in korte tijd raakte mijn carrière in een stroomversnelling. Ik werkte nog als hypotheekadviseur, maar dat was niet meer te combineren. In 2008 promoveerde ik tot FIFA-scheidsrechter. In 2012 en 2016 was ik op het EK aanwezig als vijfde scheidsrechter. Inmiddels heb ik 250 wedstrijden in de eredivisie gefloten en ben sinds acht jaar actief in het team van Bjorn Kuipers. de eerste zes jaar als extra paar ogen op de achterlijn en daarna als videoscheidsrechter. Vooraf had ik voor deze carrière getekend, in Nederland heb ik het hoogste bereikt. Ik had wel meer op internationaal gebied willen bereiken.
6. Wat maakt jou een goede scheidsrechter?
Als voormalig profvoetballer krijg ik snel het respect van de spelers. Door mijn topconditie ben ik overal waar de bal is. Ik ben toegankelijk en eerlijk, geef gevraagd uitleg over een beslissing en durf sorry te zeggen. Ik ben geen autoritaire scheids, wat ook wel een valkuil is.
7. Je reist de wereld over, is het altijd weer fijn in Vierlingsbeek te zijn?
Ik ben een echte Vierlingsbeekse jongen. Dat mensen in het dorp meeleven met mijn passie vind ik fijn.
8. Wat doe je om fit te blijven?
Zowel mijn hoofd als lijf moet fit zijn. Problemen neem ik niet mee het veld op. Regelmatig train ik op het voetbalveld van Volharding. Eén keer per maand trainen we met alle scheidsrechters in Zeist, ook een moment om te evalueren en op één lijn te blijven. Daarnaast moeten we drie keer per jaar een test afleggen. Ik merk dat deze lastiger is naarmate ik ouder word. Daarnaast let ik op mijn voeding.
9. Scheidsrechters zijn niet altijd geliefd, heb je daar last van?
Ik leerde ermee omgaan, ben gegroeid door de druk van het publiek en media. Eén ervaring blijft me altijd bij; In 2009 floot ik een wedstrijd waar ik de trainer en enkele spelers van het veld stuurde. Een week later was mijn huis en auto met graffiti bespoten. Mijn eerste reactie was; ik kap ermee. De spreekkoren in de stadions vind ik vervelend, maar kan het naast me neerleggen. Van de andere kant heb ik het publiek ook nodig voor de motivatie en sfeer. Het scheidsrechterimago is nu wel sexyer. Nederlandse scheidsrechters komen positief in de media, de kleding is mooier en er dienen zich steeds jongere collega’s aan. Een scheids staat niet altijd positief in de spotlight, maar ik hoop dat vooral amateurscheidsrechters meer respect krijgen.
10. Wat maakt, ondanks deze nadelen dat je houdt van je vak?
De wedstrijden, de spanning, het stadion, de supporters, de spelers, alles. Ik vind het fantastisch leuk om te doen, ben bij alle grote clubs in Europa geweest en ook daarbuiten heb ik veel gezien. Een mooie ervaring was bijvoorbeeld ook dat ik in China mocht fluiten, dat komt zelden voor. Als een wedstrijd goed is verlopen, rijd ik met een big smile naar huis.