SINT ANTHONIS - Door de inwoners van de 7 dorpen van de gemeente Sint Anthonis zijn het afgelopen jaar plannen gemaakt om de dorpen zelfredzamer en dynamischer te maken. Voor alle plannen geldt dat ze door de inwoners zelf ontwikkeld zijn, inclusief uitgewerkte begrotingen, exploitaties en behoefteanalyses.
Door Kees de Bruijn
De opzet is dat alle dorpsontwikkelingsplannen, na de eenmalige investering door de gemeente, volledig door de inwoners van de dorpen zelf worden uitgevoerd en geëxploiteerd. De gemeenteraad heeft op 17 september zestien dorpsontwikkelingsplannen goedgekeurd.
Sportland Stevensbeek
Een tot de verbeelding sprekend voorbeeld van een ingediend dorpsontwikkelingsplan is 'Sportland Stevensbeek'. Het dorp wil de bestaande mogelijkheden van sport en recreatie verstevigen en verbreden. Er zijn in het kleine dorp verschillende sportmogelijkheden, waaronder voetballen, tennissen, skeeleren, schaatsen, vissen, watersport, bootcamp en straks padel-tennis. Hiervoor komen ook mensen uit de regio naar Stevensbeek.
Gerard de Baaij uit Stevensbeek over het plan: "We gaan ons focussen op het beter benutten van de vele voorzieningen en activiteiten op het gebied van sport. Dit leidt tot meer dynamiek in het dorp, méér inkomsten, enzovoorts. We gaan dus kijken of we met een intensievere samenwerking en mogelijk de versterking van een aantal succesvolle activiteiten de bovenlokale positie van sport in Stevensbeek kunnen uitbreiden. Met deze grootschalige aanpak trekken we ook sporters van buiten de kern en zijn we als klein dorp minder kwetsbaar".
Ook wordt er gekeken naar de mogelijkheden van de Radioplassen. De inwoners van Stevensbeek willen een 'upgrade' van de toegankelijkheid en uitstraling, maar zitten niet te wachten op vercommercialisering en grootscheepse exploitatie van de Radioplassen. Stevensbeek vroeg en kreeg 360.000 euro voor de plannen
Zorgen voor elkaar
Een ander plan is het dorpsontwikkelingsplan 'St Tunnis voor elkaar', waarvoor 100.000 euro is gevraagd. Er zijn nog geen concrete investeringsplannen, maar er wordt al geld gereserveerd.
Joep Baltussen van de dorpsraad van Sint Anthonis: "Het plan is een welzijns-coöperatie op te zetten waarbinnen verenigingen en organisaties met hun vrijwilligers gezamenlijk dingen organiseren voor ouderen. Dit zullen activiteiten zijn die passen bij de eigentijdse behoeften van deze doelgroep, dus kijkend naar de toekomst. Na een inventarisatie zullen de begrippen 'ontmoeten', 'helpen' en 'samenwerken' verankerd worden. Ook is het de bedoeling aan te sluiten bij het bestaande project van de zorgcirkels."
Wethouder Rob Poel van gemeente Sint Anthonis is lovend over de opzet van de dorpsontwikkelingsplannen. "Er is grote winst behaald omdat de dorpen bewuster zijn van hun eigen situatie en ontwikkeling. Er is veel energie opgehaald uit de gemeenschappen, daarom doet het me deugd te zien dat zoveel vrijwilligers in de startblokken staan om hun verantwoording te nemen."