VORTUM-MULLEM - Wie nog nooit van het werkwoord ‘pleinen’ heeft gehoord, moet eens in de Vortumse Pastoor Sweensstraat gaan kijken. Niet op vakantie kunnen door corona is daar helemaal niet vervelend, want een avondje ‘pleinen’; met z’n allen rond een vuurtje op straat gezellig samenzijn, staat garant voor het ultieme vakantiegevoel.
Door Wanda Laarakkers
De Pastoor Sweensstraat, ook wel bekend als PS Straat, is een doodlopende straat in Vortum-Mullem. De straat is gevuld met 9 vrijstaande huizen, waarin 29 mensen wonen tussen de 1 en 62 jaar. Van een constructietekenaar tot beveiliger van analist tot medewerker technische dienst, deze straat is van alle pluimages voorzien. Vanavond, de vakantie is in volle gang, ben ik van harte welkom bij hen om een avondje te ‘pleinen’.
Spontaan gebeuren
Zo’n twintig jaar geleden is het ‘pleinen’ ontstaan. “Er werden toen verschillende huizen gebouwd en na een werkdag gingen we op ‘ons’ grasveld, het pleintje, samen wat drinken,” vertelt Ernst van de Weijer (62), hij wordt door zijn buurtgenoten gekscherend woordvoerder genoemd. “Omdat het daar altijd waaide zijn we meer tussen de huizen op straat gaan zitten.”
Jong en oud settelen zich ondertussen rond de kachel. Ieder brengt een stoel mee, een drankje en wat lekkers. “Het is meestal een spontaan gebeuren en kent geen regelmatigheid,” legt Ernst uit, “Op onze groepsapp komt dan een berichtje voorbij met de mededeling; vanavond pleinen!” Met de komst van corona ging dit een poosje niet. “Wat we wel deden was zingen op straat voor jarigen, en gingen pas weg als we bier kregen,” zeggen de buurtgenoten lachend.
Actieve buurt
Regelmatig worden er ook activiteiten op touw gezet in de PS straat waar heel Vortum-Mullem van kan meegenieten. Toen een buurmeisje jeugdprinses was werd ‘winterpleinen’ georganiseerd, met een tombola en een kop van jut. Een paasvuur regelden zij, dat aangestoken werd door de burgemeester.
Jarenlang was er een nieuwjaarsduik op 1 januari met erwtensoep, oliebollen en warme chocomel. “Het eerste jaar met vijftig cent winst,” weet iemand zich nog te herinneren. Ook buiten de straat zijn de buren gezamenlijk actief, vooral tijdens carnavalsactiviteiten als de optocht, liedjes- en themabal.
Lach en traan
Ook bij minder leuke gebeurtenissen staan de buurtbewoners zij aan zij. “Het is echt met een lach en een traan. Onderling helpen we elkaar, normen en waarden worden hier gerespecteerd. Daar is de buurt voor.”
Ondertussen wordt de kachel regelmatig bijgevuld, een drankje gehaald, laatste nieuwtjes uitgewisseld en vooral veel gelachen. De tijd verstrijkt, de ene buurtbewoner gaat naar bed, een ander sluit weer aan.
“Niet op vakantie kunnen, maar een dag afsluiten met ‘pleinen’, is geweldig leuk. Heb je nu niet het gevoel dat je in Zuid-Frankrijk zit?”
Ik kan deze vraag niet ontkennen.
Foto: John Hoffman