BOXMEER/SINT ANTHONIS - Na 52 jaar trouwe dienst gaat Nelly van Hassel, het boegbeeld van huisartsenpraktijk de Steenbok, met pensioen. Al sinds haar veertiende jaar werkt zij als doktersassistente, iets wat zij altijd met veel passie en plezier heeft gedaan.
Door Wanda Laarakkers
Als veertienjarige ging Nelly Hassel- van den Berg (66) twee halve dagen per week aan het werk in de praktijk van dokter Knops in Boxmeer. “Als ik klaar was met poetsen hielp ik soms mee in de apotheek, met het tellen van pillen bijvoorbeeld.”
Van het een kwam het ander, binnen een jaar was Nelly fulltime werkzaam als doktersassistente. “Ik had geen diploma, maar leerde van brieven die chirurgen stuurden, wat daarin stond moest ik samenvatten op een groene kaart. In het grote handboek zocht ik alles op over ziektes en medicijnen.”
Na zeven jaar voor dokter Knops gewerkt te hebben, werd de praktijk overgenomen door dokter Pijpers. Nadat ze een verkorte opleiding deed om haar diploma alsnog te bemachtigen kreeg Nelly werk bij dokter Korte in de Steenstraat. Oren uitspuiten, bloeddruk meten, zwachtelen, verbanden aanleggen, hechtingen verwijderen, al deze handelingen waren haar inmiddels toevertrouwd.
Niet alleen de plek maar ook de werksituatie van Nelly veranderde in de loop der jaren. Van enige doktersassistente ging zij werken in een heel team. “Vroeger wist ik precies wat er gebeurd was, ik had overzicht over de hele praktijk. Dat werd anders, maar ik vond het fijn collega’s te hebben. Vooral met Gertie, met wie ik 27 jaar werkte, deelde ik lief en leed.”
Toen dokter Korte met pensioen ging in 1993, werd de praktijk overgenomen door dokter Felix, later dokter de Jong en dokter van den Belt. In 1994 verhuisde de praktijk naar de Bakelgeertstraat. Deze praktijk is inmiddels uitgeroeid tot praktijk de Steenbok in de Boxmeerse Weijerstaete.
In 52 jaar heeft Nelly de huisartsenzorg natuurlijk flink zien veranderen. “Er zijn nu veel meer protocollen en regels. Dat was vroeger niet, toen moest ik vooral veel op mijn gevoel af gaan, wat prima lukte. Sinds de komst van de computer werd sowieso alles anders. En vroeger kwamen er op een dag ongeveer tien patiënten in de praktijk, nu zijn dat er veertig.”
Op 1 oktober gaat Nelly met pensioen, maar door de komst van corona is zij, tot haar grote spijt, sinds maart niet meer aan het werk. “Dit werk is altijd mijn lust en mijn leven geweest, ik had geen betere baan kunnen hebben. Nooit ben ik met tegenzin gegaan. Het contact met de mensen vond ik geweldig, inmiddels zorg ik voor de vierde generatie. Ik heb het altijd gewaardeerd dat ze mij volledig vertrouwden. Ik werd zelfs wel eens dokter Nelly genoemd. Alle huisartsen, apothekersassistentes, mijn collega’s en patiënten wil ik hartelijk danken voor het vertrouwen dat ze in mij hadden alle jaren.”