BOXMEER - Bij PTSS, een posttraumatische stressstoornis komen vervelende ervaringen steeds terug in iemands gedachten of dromen. Dit kan zich uiten in spanning hyperalertheid, nachtmerries, angstaanvallen en woede-uitbarstingen. Hoe leg je dit uit aan je omgeving, en aan jonge kinderen?
Door Wanda Laarakkers
Maaike Zegers schreef een handreiking voor gezinnen waarbij één van de ouders kampt met PTSS. In het boekje ‘Een kast vol’ wordt uitgelegd wat PTSS is en het effect erop, op een laagdrempelige, kindvriendelijke manier.
Twaalf en een half jaar werkte Zegers (34) bij de politie. Door verschillende gebeurtenissen tijdens haar werk als agente liep zij posttraumatisch stressstoornis op. Het zette haar leven op z’n kop.
“Soms zijn er kleine gebeurtenissen die me triggeren. Mijn reactie hierop kan verschillend zijn en is vaak niet passend bij de gebeurtenis. Iets wat lastig uit te leggen is, en al helemaal aan mijn twee jonge kinderen.” Maaike zocht naar een manier te vertellen wat er in haar hoofd omging. “Ik wilde drie dingen verhelderen. Je ziet en voelt het goed, er is iets met mama aan de hand. Het is niet jouw schuld en je bent niet verantwoordelijk dit op te lossen. Wees gewoon kind.”
Het schrijven van een boek was niet iets wat Zegers eerder had geambieerd. “Onder het motto van Pipi Langkous; ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan, ben ik eraan begonnen.”
Het schrijfproces werd nauw gevolgd door GZ-Psycholoog Marielle Hoekstra, zij staat volledig achter hetgeen Maaike schreef. “Om op een luchtige en kindvriendelijke manier uit te leggen wat PTSS doet met me heb ik als metafoor een kledingkast gebruikt. De kast staat voor het hoofd; een kast vol, een vol hoofd.”
Het boekje draagt de titel; ‘Een kast vol’ en ondertitel; ‘Stressvolle herinneringen van het werk’. Illustraties zijn van Jean Paul Leconte. “Zonder steun van BNMO Samen sterk, ARQ-centrum ‘45 en Politie Nederland was het boekje er niet gekomen, ik ben hen dankbaar. Het is geschreven vanuit een politieagente, maar kan ook vanuit een andere beroepsgroep geschreven en getekend worden.” Bij een boekje kunnen emotiekaartjes geleverd worden, die een gesprek met kinderen gemakkelijker maken. Daarnaast is er een vouwblad van een kast verkrijgbaar om samen te knutselen.
“Voor ons gezin heeft dit boekje gewerkt. Mijn dochter zei eens: Mama, als jouw kast open staat, hoeft je niet zo te reageren. Dat is waar het voor bedoeld is; ze legt het niet bij zichzelf neer.” Voor ‘Een kast vol’ heeft Maaikes’ man een stichting opgericht, waar het boekje besteld kan worden. “Ik ben trots, het boekje is zowel voor kinderen als volwassenen erg zinvol. PTSS mag er zijn, maar het moet wél zijn plek kennen!”
Foto: John Hoffman