BOXMEER/CUIJK - Het doel van de voedselbank is directe voedselhulp te bieden aan de armste mensen en tegelijk verspilling van goed voedsel tegen te gaan. Zo’n honderd huishoudens, 350 mensen waarvan circa 90 kinderen, in het Land van Cuijk voorzien zij wekelijks van een voedselpakket. Ondanks de coronamaatregelen hebben de vrijwilligers een manier gevonden om deze mensen toch een broodnodig pakket te bieden.
Door Wanda Laarakkers
Wekelijks kloppen diverse gezinnen die onder de armoedegrens leven aan bij een uitgiftepunt van de voedselbank. Voedsel dat anders verspilt zou worden, krijgt hiermee een nuttige bestemming. Vroeger kon het nog wel eens zijn dat mensen jaren bij de voedselbank kwamen. Tegenwoordig is het doel dat mensen binnen drie jaar weer een stabiele basis hebben om het zonder hulp van de voedselbank te redden.
Arie van Turnhout (67), voorzitter voedselbank Land van Cuijk: “We zijn een bedrijf zonder omzet en betaalde krachten, we werken met bijna vijftig vrijwilligers. Er zijn bijvoorbeeld inpakkers nodig en chauffeurs. Verder is het een bedrijf met Arbo-voorwaarden en eisen op het gebied van veiligheid en hygiëne, we moeten gewoon aan alle regels voldoen.”
In een voedselpakket zitten diverse producten, afhankelijk van wat er binnenkomt. Denk aan vlees of vis, aardappelen, brood en lang houdbare producten. Aan de hand van de mogelijkheden wordt een zo gezond mogelijk pakket samengesteld.
“Voor jarige kinderen is er een extraatje beschikbaar”, aldus Arie: “Jarige kinderen krijgen een verjaardagsdoos, met daarin bijvoorbeeld vlaggetjes en wat te trakteren. En ook met Sinterklaas worden de kleintjes niet vergeten.”
Inmiddels is de situatie door de coronacrisis zodanig veranderd dat de voedselbank Land van Cuijk nu de pakketten aan huis bezorgt en de uitgiftepunten gesloten zijn. Arie: “We bedienen een kwetsbare doelgroep met vaak ook oudere vrijwilligers, we willen de veiligheid van iedereen waarborgen. Bezorgen doen we op dit moment met gehuurde bussen. Deze zijn niet voorzien van ons logo in verband met de privacy van de ontvangers. Een pakket zetten we voor de deur en bellen aan, zodat er geen contactmoment is.”
Door sluiting van de regionale centrale uitgiftepunten droogde de aanvoer van goederen echter op. Het hamstergedrag van velen zorgde dat ook de supermarkten niet met veel producten kwamen. Dat werd puzzelen. Gelukkig kwamen er donaties in de vorm van producten en geld.
Arie: “Ik ben trots op onze vrijwilligers die het mogelijk maken dat er wekelijks voedselpakketten verstrekt worden. Mensen die het hard nodig hebben worden ook in deze crisistijd geholpen. Door hen een gezond voedselpakket te schenken bieden we verlichting in de dagelijkse beslommering. Mensen zijn blij normaal te eten te hebben.”
U kunt de voedselbank helpen door een donatie te doen.
Hoe? Kijk op www.voedselbanklandvancuijk.nl