STEVENSBEEK/BOXMEER- De ‘virtuele schoolbel’ gaat. Leerlingen
van Metameer krijgen lessen en begeleiding op afstand. Sinds vorige week sloten alle scholen in Nederland hun deuren om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Leerlingen volgen thuis de lessen. Het persoonlijk contact met docenten gaat via telefoon en online.
Rector Berita Cornelissen van Metameer: “Deze bijzondere situatie zorgt voor daadkracht, energie en saamhorigheid bij leerlingen,
hun ouders en onze docenten. Ik spreek, ook namens de twee locatiedirecteuren, mijn bewondering en waardering uit. We hebben samen hard gewerkt om ervoor te zorgen dat het onderwijsproces voor onze leerlingen door blijft gaan.”
Lerend organiseren
Metameer startte deze week met onderwijs op afstand. Cornelis-
sen zegt: “Op digitaal gebied was het onderwijs op Metameer al goed georganiseerd. Leerlingen werken met een iPad en onze collega’s zijn flexibel en creatief om hun digitale lessen vorm te geven. Daarom konden wij snel handelen. Collega’s hebben elkaar fantastisch geholpen.” Er bleven nog wel uitdagingen over: nieuwe roosters maken, overbelaste landelijke systemen. Docenten zijn online direct aanspreekbaar voor de klas volgens het lesrooster. Leerlingen houden wekelijks persoonlijk contact met hun mentor via FaceTime of bellen via WhatsApp. De mentor houdt rekening met een leerling of deze één of meerdere keren per week contact nodig heeft. Na de eerste week evalueert de school met leerlingen, ouders en
docenten.
Maatwerk voor examenleerlingen
De school- en praktijkexamens in het voortgezet onderwijs mogen doorgaan. Dat heeft minister Slob (onderwijs) met de onderwijssector afgesproken. Dat gebeurt gewoon op school, maar wel op een veilige manier. De komende weken vinden de laatste schoolexamens en de praktijkexamens plaats. “Ons plan is om dat in kleine groepen en verspreid over de dagen te doen om besmetting te voorkomen. En na de examens weer zo snel mogelijk naar huis”, legt Cornelissen de voorgenomen werkwijze uit. Leerlingen mogen de schoolexamens afleggen als ze volledig klachtenvrij zijn en zich aan hygiënevoorschriften van het RIVM houden. Deze voorwaarden gelden ook voor de toezichthoudende docenten. Zieke leerlingen krijgen later alsnog een kans.