RIJKEVOORT/BEUGEN - ‘In vrijheid vieren’, zo heet een serie herinneringsboekjes, uitgegeven door Stichting BING. Inmiddels is van een viertal dorpen de editie verschenen: Rijkevoort, Beugen, Vortum en Holthees-Smakt. Het zijn goed verzorgde brochures geworden waarin een verscheidenheid aan opstellen, uit elk dorp apart, is opgenomen.
Door Peer Meurkens
Meest sympathiek zijn tekeningen en tekstjes van scholieren uit Holthees en Rijkevoort. Voor de jeugd van onze scholen is ‘vrijheid’ zoals Teun van basisschool St. Jozef zegt: “lekker kunnen spelen”.
Vooral nemen we ons ter harte wat Lotte van groep 7 uit Rijkevoort meldt: “Vrijheid? daar ben ik blij mee”!
Fraaie boekjes
In de fraaie boekjes is dus van een aantal personen uit de vier dorpen hun beleving bij “Vrijheid 75 jaar na dato” vastgelegd. Wat betekende de oorlog voor onze ouders? Welke sporen kunnen we nog herkennen in het landschap van nu?
Er zijn nogal wat bespiegelingen over het begrip ‘vrijheid’ los van het oorlogsverleden, inclusief heel persoonlijke ervaringen in het hier en nu. Zo vernemen we bijvoorbeeld, dat we dankzij de toen bevochten vrijheid nu kunnen gaan feesten bij de Zwarte Cross in de Achterhoek, en dat we ludiek “Schijt aan de Grens” kunnen hebben.
Niet vergeten
De boekjes laten zien dat er een tegenstelling bestaat binnen het herdenkingsconcept “75 jaar Vrijheid”. Het gaat zowel over “ja, dit mag nu, en kan nu”, als over “bloed en zweet en tranen van toen ”. Er zijn inderdaad nieuwe verhalen over vrijheid te vertellen, maar we mogen de verhalen over de oorlog niet vergeten.
Terecht wordt het leed van destijds meegenomen: in de indringende illustratie van “Their name liveth for evermore” (Smakt), of in het verhaal hoe de weggejaagde Vortummers wekenlang moesten slapen “op het stro in schuren in Oirlo”. Aangrijpend is het kerstgedicht dat Royal Lieutenant John Dimond” vanuit het verwoeste Vortum verstuurde: U allen, in het (Engelse) Vaderland zo gezellig rond de kachel… Denk aan ons, een granaataanslag om drie uur, de tranen gedroogd om drie dertig.
Samen carnaval
‘75 jaar Vrijheid’ betekent ook dat in Maashees carnaval gevierd kan worden samen met streekgenoten uit Goch. Dit met een sympathieke verwijzing naar hoe kapitein Timmermans, de beheerder van de Duitse begraafplaats IJsselstein, al vanaf 1945 ons heeft geleerd ons te verzoenen met de militairen van het vijandelijke kamp.
BING heeft nu vier van deze mooi vormgegeven boekjes uitgebracht; andere exemplaren zullen spoedig volgen. Het gaat steeds om hoe de oorlog van 40-45 wordt herinnerd en hoe de vrijheid sinds 75 jaar door de generaties van nu wordt beleefd.
Bij elkaar zullen hopelijk negen boekjes in de maand mei 2020 een fraaie verzameling van indrukwekkend getuigenissen opleveren. De verschenen brochures zijn in elk dorp verkrijgbaar.
Zie voor meer informatie, evenals over BING zelf, op de website: www.stichting-bing.nl .